Het product verf is al eeuwenoud. Voorheen bestond het uit milieu eigen materialen (ook niet altijd even gezond) en werd het door de schilder zelf gemaakt. Tegenwoordig worden de verven door fabrieken samengesteld en in laboratoria getoetst op eigenschappen zoals optimale bescherming en kleurbehoud. Sinds de petrochemische industrie bevinden zich veel plastics en chemisch onwenselijke bestanddelen in de verf. En dat smeer je wel in en op je huis.
Wil je dat niet, dan zijn er gelukkig zijn ook fabrikanten die daar over na gedacht hebben en niet bij willen dragen aan een soep van microplastics. We gaan weer terug in de tijd met mooie lijnolieverven voor buiten die hun kleur behouden, het hout voeden en beschermen. Oude kennis met verbeterde moderne methodieken. Op klei en kalk gebaseerde gevelverven die je woning laat ademen en voor binnen verven op waterbasis die zo min mogelijk milieubelastende stoffen bevatten en wel een prachtige natuurlijke uitstraling hebben. Tegenwoordig heb je als schilder keuze genoeg en is voor bijna elke situatie wel een geschikte verf te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Copperant en Little Greene voor binnen, lijnolieverf van Rigo voor buiten en Keim Exclusiv voor de gevel. Ongetwijfeld wordt in de toekomst het rijtje aangevuld. Ik kan niet wachten.
Lekker fris of een nieuwe look voor je interieur of je huis, een lik verf doet wonderen!
Maar verf is meer dan alleen een kleurtje op je muur. Het beschermt je woning. Het houtwerk buiten zeker, maar ook binnen. Niet alle verven zijn geschikt voor het gebruik van een ruimte. De wasbare verven kennen we allemaal. Iedereen met rondrennend kinderen wil een schrobvaste verf. Fijn ook in de keuken, achter het aanrecht of het fornuis, kleurtje erop en klaar.
Deze verf zou ik niet toepassen in de badkamer. Daar worden andere eisen gesteld. Niet veel mensen weten dat en halen verf die de muur sluit waardoor douchedamp niet goed weg kan. Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Dat geldt dus ook voor de verf op je muur. Een goede badkamerverf heeft vaak ook nog een schimmelwerende werking. Dat is prettig.
Ook bij goed geïsoleerde woningen blijft het belangrijk dat je blijft ventileren. Dat geldt ook voor de verf. Helemaal als je de stenen buitenkant van je woning een kleur wil geven. Gebruik alleen verf die daarvoor geschikt is.
Zelf de kwast pakken mag natuurlijk altijd. Maar met een vakschilder haal je kennis in huis.
Kleur is emotie en maakt dat jij je prettig voelt op je werk of thuis. Blij worden als je je huis in komt. De warme deken of de rustige slaapkamer. Kleur kan je omarmen en verfrissen. Een gevoel van lucht geven, zodat je kan ademen. Ook kan het iets over je persoonlijkheid zeggen. Hoe dan ook, de één wordt blij van wit, de ander van geel en weer een ander van zacht groen.
Kleur kan ook gedrag beïnvloeden. Ben je een rommelkont, denk dan eens aan een felle kleur in je kast. Dat kan helpen met opruimen en organiseren, want met een felle kleur valt de rommel wel heel erg op. Ben je een druk persoon dan kunnen aardetinten je rust geven, of als je van roze houdt: Baker-Miller Pink. Uit onderzoek blijkt dat dit een zeer rustgevende kleur is.
Zit je vaak achter een beeldscherm of kijk je veel tv? Overweeg dan eens een groene tint op de muur. Dat helpt met focussen en je wordt minder snel moe.
“En?” vroeg een klant mij: “wat doe je nog meer dan ons plafond van de badkamer weer schimmelvrij maken en witten? Volgens mij kan jij nog veel meer!”
Dat klopt, ‘t skilderwiefke schildert niet alleen plafonds, maar ook wanden en binnentimmerwerk zoals inbouwkasten, lambriseringen, raam- en deurkozijnen, het hele interieurwerk. Alles even zorgvuldig, in de juiste verf en in de kleur die jij voor ogen hebt.
Laatst nog vier deuren van een eeuw oud, dik in de lijnolieverf met daarop andere verfsoorten. Soms wel tien lagen in totaal. Bij het verwijderen van de platen die ooit in waren kwamen de originele panelen in oude tinten naar voren. Nu omgezet naar een fris mat wit uiterlijk met een milieuvriendelijke verf. Ze kunnen weer een eeuw mee.
Nu koos deze klant voor witte deuren, maar je kunt ook je deur dezelfde kleur geven als je muur, zodat deze in de muur opgaat. Mocht je nu niet uit de kleuren komen, mag je mij ook altijd bellen of mailen. Een kleuradvies gaat altijd gepaard met een verfadvies. Want elke opdracht vraagt om een ander type verf, er gaat nooit zomaar een potje verf overheen.